Powered by Smartsupp

Karbonový rám

  • by sava-bicycles Admin
Karbonový rám

Také si při koupi nového kola lámete hlavu s tím, jaký materiál rámu kola máte vlastně zvolit? Hliník, karbon nebo třeba ocel? Odpověď je poměrně jednoduchá. Stejně jako např. při stavbě domu nelze spojit všechny tři klíčové hodnoty – rychle, levně, kvalitně nelze prakticky spojit tři hlavní požadavky na rám kola – nízká hmotnost, vysoká tuhost rámu a nízkou cenu. O tom, proč má kolo málo vážit a stát nemá cenu psát. Jinak je to s tuhostí rámu. To je občas opomíjená vlastnost, protože není „na první pohled“ vidět. Tato (torzní = ve zkrutu) tuhost nám určuje, jak moc je naše kolo schopné přenést sílu vytvořené naším šlapáním do pohybu do předu. Zkuste si představit, jak by se vám jelo na kole ze želé. Asi špatně. Kroutilo by se pod vámi, místo aby jelo dopředu. Proto je pevnost rámu jeden z klíčových, i když na první pohled neviditelných parametrů.

Karbon
Karbonový rám je nejlepší ve dvou ze tří výše jmenovaných klíčových vlastností. Je lehký a má vysokou tuhost. Navíc tato tuhost se časem nevytrácí. Na rozdíl od hliníku karbon věkem neměkne. Takže je pořád stejně tuhý jako první den. Další příjemnou vlastností je, že karbonový rám absorbuje malé vibraci, takže se vám méně unaví svaly při jízdě než na kolech s hliníkovým nebo ocelovým rámem. Nevýhoda je vyšší cena. Naštěstí Sava svoji efektivní výrobou a přímým prodejem tento jediný nedostatek karbonových rámů odstranila. Proto kola Sava s karbonovým rámem jsou za cenu hliníkových.
Karbonová kola ale také nemají stejnou kvalitu. Záleží na hustotě vláken, obsahu uhlíku. Na těchto hodnotách pak závisí pevnost vašeho rámu. Každá firma má své komerční názvy pro karbon, ze kterého si nechává vyrábět karbonové rámy pro svá kola, ale základní dělení je následující:

T300 – běžně používaný karbon na výrobu kol, ale i dronů nebo v automobilovém průmyslu, 4x pevnější než ocel, Sava nepoužívá. Pevnost v tahu 3530 MPa, hustota 1,76 g/cm2.
T700 – používaný na nejlepší kola, speciální části aut, vysoké požadavky na pevnost a nízkou váhu. Obchodní název pro kola Sava je HTS carbon. Pevnost v tahu 5490 MPa, hustota 1,8 g/cm2.
T800 – Sava používá na své top modely, jiné užití zejména kosmický a letecký průmysl, nejvyšší pevnost při nejnižší váze, Obchodní název pro Sava UTS carbon. Pevnost v tahu 5880 MPa, hustota 1,8 g/cm2.

Hliník
Hliník je nejběžnější materiál na výrobu rámů kol. Jeho výhoda je nižší hmotnost proti ocelovému rámu. Ale vyšší proti karbonovému. Hliníkové rámy jsou laciné. Mají však nižší tuhost a časem vám rám tzv. „změkne“. Bude se vám nepatrně kroutit a jízda vás tedy bude stát více sil. Proto se hliník používá primárně u levných kol

Ocel
Nejstarší materiál používaný při výrobě kol. Je pevnější než hliník, ale zároveň je těžší. Ocel také zrezne, takže je potřeba být opatrný na povrchovou úpravu rámu. Proto se dnes ocel používá na nejlacinější dětská kola, případně na speciální modely retro kol pro fajšmekry. Na běžných kolech se s ocelí již prakticky nesetkáte.


YOUR CART (0)

No Products in the Cart