Powered by Smartsupp

Jak uchovat maximální kapacitu baterie

  • by Michal Frosch
Jak uchovat maximální kapacitu baterie
Kapacita baterie elektrokola se může při skladování časem snižovat v důsledku přirozeného procesu zvaného samovybíjení. K samovybíjení dochází, když baterie v průběhu času ztrácí energii v důsledku chemických reakcí uvnitř baterie, i když není používána. Rychlost samovybíjení se může lišit v závislosti na několika faktorech, jako je chemické složení baterie, teplota a doba skladování.

Obecně platí, že lithium-iontové baterie, které se běžně používají v elektrokolech, mohou při skladování při pokojové teplotě ztratit přibližně 2-4 % svého nabití za měsíc. To znamená, že pokud je baterie elektrokola ponechána několik měsíců nepoužívaná, může ztratit značnou část své kapacity.

Mezi další faktory, které mohou v průběhu času ovlivnit kapacitu baterie elektrokola, patří:

Teplota: Vysoké teploty mohou způsobit rychlejší degradaci baterie, zatímco nižší teploty mohou pomoci zachovat její kapacitu.

Hloubka vybití: Časté hluboké vybíjení (tj. používání baterie až do jejího téměř úplného vybití) může zkrátit životnost baterie a snížit její celkovou kapacitu.

Nabíjecí návyky: Přebíjení baterie nebo její dlouhodobé ponechání na nabíječce může rovněž způsobit její rychlejší degradaci.

Abyste pomohli zachovat kapacitu baterie elektrokola při skladování, doporučujeme ji skladovat na chladném a suchém místě a udržovat ji nabitou na přibližně 50 % její kapacity. Je také dobré baterii pravidelně nabíjet (např. každých 6-8 měsíců), aby se předešlo jejímu úplnému vybití. Kromě toho je důležité dodržovat doporučení výrobce pro nabíjení a skladování, aby baterie vydržela co nejdéle.

YOUR CART (0)

No Products in the Cart